یکی از مِلاکهای ما برای شناخت افراد، شخصیتِ آنهاست؛ با توجه به ویژگیهای رفتاری آنها دربارهشان قضاوت میکنیم. همۀ انسانها در طول زندگی خود در حال تربیتپذیری و تربیتکردن هستند و در این میان شخصیتشان نیز شکل میگیرد. با تلاش در تربیتپذیری خودمان، میتوانیم گامهایی مؤثر و فایدهبخشی برای تربیت نسل آینده برداریم؛ نسلی آگاه و باشخصیت.
ما خودمان را چگونه ارزیابی میکنیم؛ آیا شخصیت مطلوبی داریم؟ دیگران ما را فردی با شخصیت مطلوب میدانند؟ معیار و مِلاکمان برای شخصیت مطلوب چیست؟
یکی از راههای رسیدن به پاسخ این سؤالات این است که از دیدگاه و نظر نزدیکترین فرد در زندگیمان آگاه شویم. معمولاً نزدیکترین فرد همسر است. اگر همسرتان شما را فردی متشخص میداند، یعنی شما بهدرستی تربیت شدهاید و تربیت متشخصانهای دارید. و اگر چنین نیست احتمالاً تربیتتان شما را فردی ساخته که چندان مطلوب دیگران نیست؛ افراد در ارتباط با شما دچار آسیب میشوند و به همین دلیل از شما فاصله میگیرند و دور میشوند.
در این کتاب تربیت متشخصانه و ابعاد آن بررسی میشود. ابتدا تعریفی از تشخّص و تربیت متشخصانه ارائه میشود؛ سپس فواید آن بیان میگردد. در ادامه، شاخصههای تربیت متشخصانه در قالب فرمولی ارائه میشود تا ما طبق آن بتوانیم خود را ارزیابی کنیم. در پایان توضیح داده میشود که نداشتن تربیت متشخصانه ممکن است چه آسیبهایی به خود، خانواده، اطرافیان و جامعهای که در آن زندگی میکنیم بزند. در نهایت میتوان گفت هدف اصلی این کتاب ارائه راهکارهایی برای این است که: «چگونه فرزندمان را متشخص تربیت كنیم».