بایگانی‌های شهریار زرشناس - دفتر نشر معارف https://nashremaaref.ir/moalef/شهریار-زرشناس/ فراتر از خواندن Sat, 18 Jan 2025 04:48:01 +0000 fa-IR hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://nashremaaref.ir/wp-content/uploads/2023/01/cropped-Maaref-32x32.png بایگانی‌های شهریار زرشناس - دفتر نشر معارف https://nashremaaref.ir/moalef/شهریار-زرشناس/ 32 32 مبانی نظری غرب مدرن https://nashremaaref.ir/product/%d9%85%d8%a8%d8%a7%d9%86%db%8c-%d9%86%d8%b8%d8%b1%db%8c-%d8%ba%d8%b1%d8%a8-%d9%85%d8%af%d8%b1%d9%86/ Sun, 20 Nov 2022 15:01:11 +0000 https://nashremaaref.ir/?post_type=product&p=18633 شرایط خاص کشور ما در مواجهه با هجوم تندباد فرهنگ و ارزش‌ها و آداب و عادات و فراتر از آن اعتقادات و اندیشه های اومانیستی و سکولاریستی برخاسته از تمامیت تاریخی فرهنگی به نام (غرب مدرن یا مدرنیته) انجام کاوشهای نظری و نقد و بررسیهای مبنایی را در این زمینه برای مجامع علمی و پژوهشی و نهادهای دینی و فرهنگی ما به یک ضرورت مبرم و اجتناب ناپذیر بدل ساخته است. واقعیت این است که یک بحران و کمبود عمیق نظری در خصوص تبیین دقیق منظومه فکری اصیل اسلامی برخاسته از میراث کتاب و سنت و تدوین یک خودآگاهی منسجم منتقد دینی نسبت به ماهیت تاریخی فرهنگی غرب مدرن و زیربناهای فلسفی و مظاهر ذاتي آن نظیر علوم ،جدید ،تکنولوژی مدل حکومتی مبتنی بر دمکراسی و پارلمانتاریسم و نظایر آنها در کشور ما به طور جدی دیده میشود این خلاً فکری و فرهنگی در هر دو وجه ایجابی و سلبی خود زمینه ساز بسیاری از تشتت‌ها و نابسامانی‌های اجتماعی و سیاسی کنونی گردیده است.

نوشته مبانی نظری غرب مدرن اولین بار در دفتر نشر معارف. پدیدار شد.

]]>
بشر، آن گونه که اومانیسم درک میکند ساختار و سیستم فعالی از نیازهای جسمی و روانی است که بر بستر آن را «اهواء نفسانی» می‌نامیم صورت و سامان یافته است. اصالت اهواء در ذات اومانیسم نهفته است؛ زیرا آدمی را بی نیاز از هدایت وحی دینی و تعالیم قدسی و خود بنیاد می‌داند.

در اندیشه دموکراسی، «بشر» با همین تعریف اومانیستی‌اش اصالت می‌یابد و حقانیت پیدا میکند و خواست و اراده او مبنای قانونگذاری فرض می‌شود. بر این اساس مشخص است که دموکراسی به معنای اصالت اهواء نفسانی بشر است. این اصالت اهواء نفسانی گاه به صورت فردی [دموکراسی لیبرال] و گاه به صورت جمعی است. [دموکراسی سوسیالیستی، دموکراسی فاشیستی، دموکراسی ناسیونالیستی] به لحاظ معرفت شناختی میتوان این ویژگیها را برای دموکراسی بر شمرد:

۱. نسبی انگاری ۲. پراگماتیسم 3.کمی گرایی

متفکران پایه گذار دموکراسی» حقیقت را امری نسبی می پنداشتند و به همین دلیل است که چون امکانی برای دریافت حقیقت مطلق به صورت نفس الامری قائل نبودند آن را به صورتی نسبی انگارانه و بر پایه «رأی اکثریت» مطرح می‌کردند. در واقع وقتی مبنایی روشن و یقینی برای حقیقت فرض نگردد، امر سست و بی بنیادی چون نظر اکثریت و رأی اکثریت به عنوان مبنا مطرح میشود. اندیشه دموکراسی معتقد است که حقیقت نزد اکثریت است و حق با اکثریت است اگر این اکثریت همان اکثریت «دموس» یعنی اکثر افراد فرومایه و میان مایه جامعه باشند، طبعاً این سخن هیچ مبنای درست معرفتی نخواهد داشت زیرا هیچ دلیل عقل یا بدیهی و یا تجربی و تاریخی ای وجود ندارد که نشان دهد رأی اکثریت یک جامعه [که در هر کشور و سرزمینی این است. اکثریت را «میان مایگان تشکیل میدهد] لزوماً امری صواب و بر حق است. همین اعتقاد حقانیت رأی اکثریت، بیانگر روح کمی‌انگار دموکراسی است.

نوشته مبانی نظری غرب مدرن اولین بار در دفتر نشر معارف. پدیدار شد.

]]>